Sinds kort produceert Vidar in samenwerking met BAB-Medical kwalitatief hoogwaardige mondkapjes in Sittard-Geleen. Specifiek gaat het om mondneusmaskers van het type FFP2. Afgelopen maand werd de samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen ondertekend.

Hier waren Jantien Kuperus, directeur van Vidar, en de directie van BAB-Medical, bestaande uit Bas Janssen en Bram van Cleef, bij aanwezig. De twee jonge ondernemers uit Sittard willen met hun bedrijf een kwalitatief, eerlijk en lokaal product op de markt brengen.

Lokaal en sociaal

De productie vindt plaats in één van de hallen van Vidar aan de Millenerweg 2A in Sittard. Het personeel bestaat grotendeels uit mensen in ontwikkeling richting de arbeidsmarkt. Wethouder Judith Bühler (Sociale zaken) licht toe: “Zij krijgen de kans om onder begeleiding werkervaring op te doen. De behoeften en ontwikkelmogelijkheden van de werknemer vormen hierbij het uitgangspunt. Iedereen wordt gestimuleerd om zijn of haar talent te ontwikkelen en – indien mogelijk – door te stromen naar regulier werk.”

Jantien Kuperus is blij met de nieuwe samenwerking, die helemaal aansluit bij de ambitie van Vidar om iedereen die moeite heeft met het vinden van werk te helpen: “We spelen niet alleen in op de enorme vraag naar kwalitatief hoogwaardige beschermingsmiddelen, maar nemen ook actief onze verantwoordelijkheid om deze kwetsbare groep mensen te begeleiden naar betaald werk.”

Miljoenen mondkapjes per jaar

De fabriek is nu drie weken operationeel. Op dit moment rollen er per dag zo’n 14.000 mondneusmaskers van de band. De ambitie is om uiteindelijk op te schalen naar 24.000 stuks per dag. Daarmee zou de totale productiecapaciteit uitkomen op ruim 8 miljoen mondkapjes per jaar. De gecertificeerde mondneusmaskers van BAB-Medical bieden een optimale bescherming doordat de maskers bestaan uit vijf verschillende filterlagen. Hierdoor is er sprake van een extra lage ademweerstand. Daarnaast is ieder mondkapje ook nog eens apart ingepakt en gedesinfecteerd.

Uitbreiding

De FFP2 mondneusmaskers zijn primair bestemd voor de zorgsector om medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus door patiënten. Daarnaast zijn de pijlen gericht op de schoonmaakbranche. Uitbreiding naar andere markten wordt echter niet uitgesloten. Zeker niet nu Duitsland het dragen van medische mondkapjes, waar het FFP2 mondneusmasker onder valt, verplicht heeft gesteld in winkels en in het openbaar vervoer. Volgens Bas Janssen en Bram van Cleef worden de mondkapjes daardoor ook interessant voor consumenten. “Bovendien kunnen wij ons product voor een zeer scherpe prijs aanbieden.”